ALERT EPIZOOTYCZNY! Uwaga Ptasia Grypa!
Szanowni Państwo!
W związku z wykryciem ognisk ptasiej grypy na terenie państw członkowskich Unii Europejskiej oraz na terenie Rosji i Kazachstanu przypominamy: ptasia grypa to zakażenie, które wywoływane jest przez wirus grypy typu A należącego do rodziny Orthomyxoviridae. Zazwyczaj występuje u ptactwa, ale zdarzają się również przypadki zakażenia u ludzi. Wirus ptasiej grypy u osób przestrzegających zasad higieny nie stanowi dużego zagrożenia, jednak w przypadku osób o obniżonej odporności, zakażenie może prowadzić do groźnych w skutkach powikłań! Mimo, iż wirus ptasiej grypy rzadko powoduje zakażenie u ludzi, to gdy dojdzie do zakażenia, grypa przebiega o wiele ciężej od “klasycznej” ludzkiej grypy. Sporadycznie obserwuje się następujący przebieg choroby: gorączka, ból gardła, kaszel. Następnie może pojawić się wirusowe zapalenie płuc, w wyniku którego dochodzi do ostrej niewydolności oddechowej.
Jak się zabezpieczyć przed ptasią grypą?
1. Unikaj kontaktu z ptactwem (zarówno dzikim, jak i domowym) – niezależnie od stanu jego zdrowia – unikaj miejsc koncentracji ptaków: ferm, kurników, stad gołębi i kaczek.
2. Nie ma konieczności rezygnowania z mięsa drobiowego oraz jajek, ponieważ wirus ptasiej grypy ulega zniszczeniu w obróbce termicznej w temperaturze powyżej 50°C.
3. W przypadku konieczności kontaktu z ptakami – np. w gospodarstwie rolnym – zawsze pamiętaj o używaniu jednorazowych rękawiczek ochronnych. Pamiętaj, aby po każdym kontakcie z ptactwem umyć ręce.
4. Należy unikać spożywania surowych (niepoddanych obróbce cieplnej) jaj i surowego mięsa drobiowego.
5. Wszystkie przedmioty, które wcześniej miały kontakt z surowym mięsem, np. deska do krojenia, noże czy talerze – powinny być dokładnie myte za pomocą detergentów. Mrożenie mięsa nie spowoduje zniszczenia wirusa ptasiej grypy!
6. Produkty takie jak: mięso drobiowe czy jajka należy trzymać w dobrze zamkniętym opakowaniu, tak aby nie miały styczności z innymi produktami.
7. Należy zadbać o to, aby dzieci nie przebywały w miejscach, w których znajdują się duże skupiska ptactwa: np. fermy drobiu, parki i skwery (dokarmianie ptaków).
INFORMACJA DLA HODOWCÓW DROBIU (na podstawie wytycznych Głównego Inspektoratu Weterynarji)
Objawy grypy ptaków i zgłoszenie podejrzenia
Przebieg i objawy kliniczne zakażeń grypy ptaków są zróżnicowane i zależą od zjadliwości wirusa, gatunku i wieku ptaków, towarzyszących zakażeń i stresogennych wpływów środowiska. W zakażeniach wirusami grypy ptaków zasadniczo wyróżnia się dwie postacie choroby:
- Nisko zjadliwa grypa ptaków (LPAI – Low pathogenic avian influenza) – w przebiegu choroby może dojść do wzrostu zjadliwości wirusa w wyniku mutacji i przejście w wysoce zjadliwą grypę ptaków:
- objawy kliniczne wahają się od niezauważalnych do umiarkowanych lub ciężkich objawów oddechowych;
- śmiertelność waha się od 3% do 15%;
- produkcja nieśna może spaść o 45%.
- Wysoce zjadliwa grypa ptaków (HPAI – Highly pathogenic avian influenza)
- objawy kliniczne to depresja, silne łzawienie, kichanie, duszność, obrzęk zatok podoczodołowych, sinica grzebienia i dzwonków, obrzęk głowy, nastroszenie piór, biegunka, objawy nerwowe;
- gwałtowny spadek lub zatrzymanie produkcji jaj, skorupy miękkie, ostatnie jaja zwykle bez skorup;
- w nadostrych i ostrych przypadkach padnięcia są nagłe, bez widocznych objawów lub w ciągu 24-48 godzin od pierwszych objawów. Śmiertelność może dochodzić do 100%.
Zgłoszenie podejrzenia
1) Drób
Posiadacz drobiu powinien zawiadomić powiatowego lekarza weterynarii albo najbliższy podmiot świadczący usługi z zakresu medycyny weterynaryjnej o wystąpieniu u drobiu następujących objawów klinicznych:
- zwiększona śmiertelność;
- znaczący spadek pobierania paszy i wody;
- objawy nerwowe takie jak: drgawki, skręt szyi, paraliż nóg i skrzydeł, niezborność ruchów;
- duszność;
- sinica i wybroczyny;
- biegunka;
- nagły spadek nieśności.
Po dokonaniu zgłoszenia, do czasu przybycia urzędowego lekarza weterynarii, posiadacz drobiu zobowiązany jest do:
- izolacji i strzeżenia w gospodarstwie wszystkich przebywających tam ptaków;
- wstrzymania się od wywożenia, wynoszenia i zbywania produktów z gospodarstwa, w szczególności mięsa, zwłok zwierzęcych, środków żywienia zwierząt, wody, ściółki, nawozów naturalnych;
- nie wywożenia z gospodarstwa materiału biologicznego (nasienia, komórek jajowych, zarodków);
- uniemożliwienia osobom postronnym dostępu do pomieszczeń lub miejsc, w których znajdują się ptaki podejrzane o zakażenie lub chorobę.
2) Ptaki dzikie
Dzierżawcy lub zarządcy obwodów łowieckich zgłaszają powiatowemu lekarzowi weterynarii albo najbliższemu podmiotowi świadczącemu usługi z zakresu medycyny weterynaryjnej przypadki zwiększonej śmiertelności dzikich ptaków.